jefferson

See the English version below!

Artikkeli myös suomeksi ruotsinkielisen jälkeen!


Black River Bluesman; Jos Black Sabbath soittaisi bluesia….

Andres Roots, suom. Pasi Tuominen

Black River Bluesman (Photo: Peter Lee)

Suomalaisen vaihtoehtobluesin sankari Black River Bluesman on soittanut kirjaimellisesti kaikkialla maailmassa.

Hän on ehtinyt – joko soolona, bändin kera tai nykyisen duopartnerinsa Bad Mood Hudsonin kanssa – Brasiliasta Nepaliin ja Thaimaasta Venäjälle. Hän on matkannut Yhdysvaltain etelässä. Jammaillut edesmenneen Mr Tater The Music Makerin kanssa. Hän perusti vaihtoehtobluesin (tai ”alt.bluesin”) Floating Cockroach -festivaalin Suomessa. Vuonna 2010 levyttämämme kappale ”Watcha Do” ylsi Virossa Top kolmeen. Miehestä ja hänen elämäntyylistään tehdään jopa dokumenttia. Kuka Black River Bluesman siis on?

Miehen oikea nimi on Jukka Juhola. Vuonna 1958 syntynyt Juhola on musisoinut koko ikänsä. Nuorella iällä hän sai piano-opetusta äidiltään. Myöhemmin hän tarttui bassoon, kitaraan ja baritonikitaraan. Hän on asunut useissa maissa, mutta on sittemmin asettunut suomalaiselle maaseudulle. Kotipaikka on Mustio, jonka ruotsinkielinen nimi on Svartå – englanniksi Black River.

”Black River Bluesman -projekti alkoi toden teolla vuonna 2002. Siinä vaiheessa tuntui, että minulla oli riittävästi omaa materiaalia levyn tekemiseen”, Juhola sanoo. ”Nyt levyjä on koossa neljä. Voin rehellisesti sanoa, että alkuperäinen ideani bluesin soittamisesta ei ole muuttunut vähääkään. Asioiden kehittyminen ottaa aikaa. Kaikkea ei voi muuttaa kerralla – palaset loksahtavat kohdalleen pikku  hiljaa. Tällä hetkellä uusin albumi ja nykyinen kokoonpano tuntuvat parhailta. Sama juttu kuin mallasviskissä: nokan alla oleva tavara on aina parasta!”

Minneapolisin puhutuin biisi

Tosiaan: Black River Bluesmanin nuoruuden Skotlannin-kausi onkin tuonut Mustion viskiklubin ikijäsenyyden kun taas Kuubassa vietetyt kuukaudet puolestaan jättivät elämään ajatuksen ajaa keikoille polkupyörällä myös kotimaassa. Suomen talvisäässä on tosin joskus hankalaa ryhtyä tuumasta toimeen. Eihän maassa edes ole kesää – ainoastaan ajoittaiset huonot hiihtokelit.

”Jukka kertoo vähän taustoistaan kappaleella ’There Is No Relief’. Hän laulaa ’16 tunnista päivänvaloa 37 päivässä’. Ehkä juuri tällaisesta Jukka saa inspiraation musiikkiinsa?”, Rev.Nix kirjoitti levyarviossaan Cigarboxguitar.comissa. ”Tästä biisistä kuulin jatkuvasti puhuttavan The Deep Blues Festival III:lla… sen viikonlopun puhutuin kappale Minneapolisissa.”

Jukka Juhola jatkaa matkaamista ja inspiraation hakemista Suomea omituisemmista maista. Esimerkiksi vuoden 2005 albumin ”Ants in My Kitchen” nimikappale saattaa aivan hyvin viitata arkisiin kodinhoitoasioihin. Toisaalta kansitekstit on laadittu Kambodžan Sen Monoromissa. Teksti alkaa: ”Viidakon tuolla puolen, jossain Indokiinassa, istun riisisäkin päällä ja uppoudun vanhan sokean miehen esitykseen. Mies on polvillaan, soittaen dobron kaltaista instrumenttia pullonkaulalla…”

Nykyinen työkalu on Lowebow’n kaksikaulainen sikarilaatikko kitara (Photo: Leif Laaksonen)

Deep Bluesia ja garagea

Black River Bluesman lukee esikuviinsa Mississippi Fred McDowellin, RL Burnsiden, John Lee Hookerin, Hound Dog Taylorin ja Tom Waitsin. Musiikissa hän arvostaa eniten uskottavuutta, rehellisyyttä ja teeskentelemättömyyttä. Kaikkein eniten Juhola toivoo, että hänen oma musiikkinsa kuulostaisi häneltä itseltään.

”Olen ollut blues-fanaatikko 70-luvulta asti. Alusta alkaen olen kuunnellut Mississipin Deltan ja Hill Countryn bluesia – mukana on silti rock-vaikutteita esimerkiksi punkista ja garagesta”, Juhola tarkentaa. ”Lopullisesti vakuutuin alt.bluesin – Yhdysvalloissa sitä kutsutaan Deep Bluesiksi – myötä. Yhtäkkiä vuosituhannen vaiheessa ilmaantui monia tinkimättömiä, blues-pohjaisia akteja kuten Ten Foot Polecats, Deltahead, Dirty Trainload, Purgatory Hill, Gravelroad, Honkeyfinger, Left Lane Cruiser, Johnny Lowebow…”

Black River Bluesman soitti useita vuosia kalliin näköisillä onttokoppaisilla Gibsoneilla. Nykyisin häneen kuitenkin lähinnä liitetään Lowebow’n valmistamat sikarilaatikkokitarat. Muutamia vuosia sitten hän hankki Standardi-Lowebow’n heräteostona. Pian hän kuitenkin eteni kaksikaulaiseen baritonimalliin – kitara on edelleen ainoa laatuaan.

Double Headed Trouble

”Niitä kitaroita on tosiaan vain yksi – toisessa samantyyppisessä ovat kaulat toisinpäin. Kitarassa ovat molemmat Johnny Lowebow -mallit, sekä Bass/Baritone että Peronal Lyre with Underslide”, amerikkalainen muusikko ja kielisoitinrakentaja Johnny Lowebow kertoo. ”Annoin Jukalle autokyydin etelään, Mississippi-jokea myöden St Paulista Memphisiin. Pysähdyimme yöpymään Sturgeon Bayn Holiday Moteliin. Mukanamme oli myös Pat MacDonald, ja teimme äänityksiä  Makin’ Sausage Music -studiolla. Taidamme olla kadonneet veljekset. Olemme varmasti sukua Skotlantiin rantautuneiden viikinkiryöväreiden kautta!”

Oli miten oli, Black River Bluesmanin uusinta suosikkityökalua voi kuulla hänen uusimmalla ja parhaalla albumillaan ”Double Headed Trouble”. Hän äänitti sen duona multi-instrumentalisti Antti ”Bad Mood Hudson” Huttusen (rummut, taustalaulu) kanssa. Levy julkaistiin Jukan omalla Gecko Yell -merkillä joulukuussa 2010. Herra Huonotuulinen on sattumoisin kotoisin lähipaikkakunnalta – Pohjasta.

”Olin tehnyt kolme albumia perinteisellä kvartettikokoonpanolla. Se tie oli loppuun kuljettu. Sain ensimmäisen Lowebow’ni juuri oikealla hetkellä ja aloin käyttää sitä soolokeikoilla. Kun ”Andy” ilmaantui takaisin kuvioihin (hän oli aiemmin soittanut Black River Bluesman & The Croaking Lizard -bändissä), duo alkoi tuntua täydelliseltä ratkaisulta”, Juhola pohtii. ”Sitten Johnny Lowebow, tuo Memphisin hullu tiedemies, vielä rakensi kaksikaulaisen stereobaritonin speksieni mukaisesti – sillä voin soittaa kitaraa ja bassoa samanaikaisesti sekä ohjata soundin kahden eri vahvarin läpi. Ja kuten tavallista, äänitimme uuden albumin yhdessä päivässä ilman mitään jälkituotantosäätöjä.”

Tiukkaa vääntöä Bad Mood Hudsonin kanssa (Photo: Kertu Vares)

Bangkokista Haapsaluun

Duo päätti käyttää levynkannessa kuvaa stageplotistaan; sellaisethan ”äänimiesten kansainvälinen salaliitto” aina tapaa hukata. Yhdeksästä kappaleesta kaksi on tuttuja Jukan aikaisemmilta levyiltä. Nyt ne sovitettiin ja äänitettiin uusiksi viime hetkellä, kun kaksi alun perin levylle tarkoitettua biisiä oli studiosessioiden aikana hyllytetty. Toista ”oldies-kappaletta” (Out in the Woods) duo ei ollut aiemmin kokeillutkaan. Mutta kun Black River Bluesman onnistui löytämään kitarastaan taas yhden oudon virityksen, biisi purkitettiin yhdellä otolla.

”Jos Black Sabbath soittaisi bluesia, yhtye ehkä kuulostaisi tällaiselta. Varsinkin jos sekaan heitetään vähän Jim Morrisonia ja Tom Waitsia. Sitten vielä vähän hämmennetään keitosta punkilla”, kanadalaisen Blues Underground Network -verkkoehden John Vermilyea arvioi. ”’Double Headed Trouble’ -levyllään Juhola ja Hudson ovat saaneet bluesin ajan hermolle. He saattelevat kuulijat lähemmäs bluesin raakaa alkuperää. Samalla he pistävät Mississipin vanhan Delta-bluesin uusiksi ja tarjoavat jotakin uutta ja tuoretta kuitenkin säilyttäen kunnioituksen vanhaa ja aitoa kohtaan.”

Albumi julkaistiin konserttisarjalla Bangkokissa vuoden 2011 alussa. Bändin elokuinen kiertue Virossa piti sisällään esiintymiset maan kaksilla blues-festivaaleilla, Pärnu Bluusipäevad- ja Haapsalun Augustibluus-tapahtumissa. Haapsalussa kaksikko sai keikkansa jälkeen jäädä tuntien ajaksi jakamaan nimikirjoituksia. He myös rikkoivat kaikki ”Baltian suurimpana bluesfestarina” mainostetun tapahtuman 18-vuotisen historian myyntiennätykset.

Mitä mukavin tyly mies

Italialainen nettilevy-yhtiö Lepers ProduTcions juhlisti 50:nnettä julkaisuaan ”50 Lepers” -kokoelmalla marraskuun 14:ntenä. Ilmaisella kokoelmalla kuullaan Black River Bluesman & Bad Mood Hudsonin versio Superfreakin kappaleesta ”Careless Love”. Elokuuksi 2012 on varmistunut matka Italiaan. Maaliskuussa 2012 duo matkaa kahdeksi viikoksi Yhdysvaltain etelään. Matkaan kuuluvat muun muassa Lowebow Festivalilla soittaminen Floridassa sekä keikat Memphisissä ja Pohjois-Mississipin Oxfordissa. Syyskuussa kaksikon tavoittaa Britanniasta: klubilta Lontoossa ja Boxstock-festareilta Manchesterista. Juhola sanoo: ”Olemme tainneet soittaa enemmän ulkomailla kuin Suomessa. Näin on tarkoitus jatkaakin.”

Ennen ”Double Headed Trouble” -levyä (2010) Black River Bluesman on julkaissut kolme albumia. Kaikki ovat saatavilla hänen Gecko Yell -merkillään: ”Rat Bone” (2008, bändinä The Croaking Lizard) sekä ”Ants in My Kitchen” ja ”Not a Dog-Gone Thing” (2005 ja 2003, bändinä The Cockroach Combo). Suosittelen myös tutustumista erittäin harvinaiseen vuoden 2006 EP-levyyn ”Cardboard and Plastic”. Sillä soittaa The Croaking Lizardin varhaisempi kokoonpano. Silloin rumpalina toimi kiitetty laulaja-lauluntekijä ja niin ikään Mustion asukas Sami Kukka.

Mitäs muuta?

Kaiken muun ohessa Jukka Juholalla on menestyvä bisnes, jonka päätuotteita ovat luomuyrtit, eivät kuitenkaan polteltavat sellaiset. Hänen vaimonsa Katja Juhola on tunnustettu taiteilija, joka on esimerkiksi tehnyt sarjan maalauksia blues-legendoista. Jukan englantilaissyntyinen lanko L.R. Phoenix on myös Suomen blues-skenen hahmoja. Hän soittaa hypnoottista ”Pohjois-Karjalan järviseudun bluesia” soittopeleinään neljäkielinen sähkökitara ja slidenä käyttämänsä linkkuveitsi.

Puheenvuoro vielä Johnny Lowebow’lle: ”Black River Bluesman on mitä mukavin tyly mies! Hän ei illasta ventovieraiden kanssa tai jaa hotellihuoneita. Tyly mies. Hän itse ei ole tyly ensinkään, mutta hänen bluesinsa on!”

Aamen.

ANDRES ROOTS

Haastattelun tekijä on virolainen muusikko ja toimittaja. Artikkelin suomentanut englannista Pasi Tuominen. Haastattelu on julkaistu yhteistyössä verkkolehti Blues-Finland.comin kanssa. Haastattelu on alunperin julkaistu syksyllä 2011 ruotsalaisessa Jefferson Blues Magazinessä ruotsiksi.

—————–

—————–


Black River Bluesman: If Black Sabbath Were Blues Artists

Whether solo, with a band or with his current duo partner Bad Mood Hudson, Finland’s alt.blues hero Black River Bluesman has literally played all over the world: from Brazil to Nepal, from Thailand to Russia. He’s travelled the American South and jammed with the late greatMr.Tater The Music Maker, he’s started the Floating Cockroach alt.blues festivals in Finland, he’s had a Top 3 hit in Estonia with ”Watcha Do”, a track we recorded together last year… There’s even a documentary being made about the man and his way of life. So who is this Black River Bluesman?

Well, his real name is Jukka Juhola, he was born in 1958 and he has been playing music all his life. His mother taught him to play the piano when he was nuthin’ but a child, and he went on to pick up the bass, the guitar, and the baritone. Over the years, he has lived in many countries but has settled in the Finnish countryside, in a place called Mustio in Finnish and Svartå in Swedish: The Black River.

”The Black River Bluesman project really started in earnest in 2002 when I felt I had collected enough original material to make a record,” Juhola says. ”Now I’ve made four, and I can honestly say that my original idea for the sort of blues I want to play hasn’t changed a bit. It just takes time for things to develop, you can’t change everything at once – little by little, things become what they need to be. At the moment, the new album and the current line-up seem to be the best – it’s just like with single malt, really: the stuff immediately in front of you is always the finest!”

The Most Talked About Song In Minneapolis

Indeed, a youth spent in Scotland has left Black River Bluesman a lifelong member of the Mustio whisky club, whereas the months in Cuba have made him partial to riding a bicycle to gigs. With Finnish winters, though, that’s something you talk about rather than do – you know what they say: there’s no summer in that part of the world, it’s just poor skiing weather.

”Jukka tells a little about were he come from in ”There is No Relief”. He sings ”16 hours of sunlight in 37 days”. Could this be were Jukka draws his inspiration from for his music?” writes Rev.Nix in his Cigarboxguitar.com review of Black River Bluesman’s latest album. ”[It’s] the song I kept hearing about from The Deep Blues Festival III… The most talked about song performed [in Minneapolis] that weekend.”

Still, Jukka Juhola has kept on travelling and drawing inspiration from lands stranger than Finland. For example, the title track of his 2005 album “Ants In My Kitchen” may relate to downhome household issues, but the sleevenotes are signed “Sen Monorom, Cambodia” and lead off with: “Behind the jungle, somewhere in Indochina, I sit on a rice bag and drown in a blind old man’s performance. On his knees, he’s holding a dobro-like instrument that he plays with a bottleneck…”

Deep Blues and Garage

Among his influences, Black River Bluesman cites Mississippi Fred McDowell, RL Burnside, John Lee Hooker, Hound Dog Taylor and Tom Waits. The things he values most in music are credibility, honesty and unpretentiousness; what he hopes for first and foremost is that his own music would sound like him.

“I’ve been a blues fanatic since the 1970’s and from the start, I’ve been listening to Mississippi Delta and Hill Country Blues – but there are also rock influences like punk and garage,” Juhola admits. “The final encouragement for me came with the world wide alt.blues movement, known in the States as Deep Blues: suddenly in the late 1990’s/early 2000’s, there were many uncompromising blues-based acts like Ten Foot Polecats, Deltahead, Dirty Trainload, Purgatory Hill, Gravelroad, Honkeyfinger, Left Lane Cruiser, Johnny Lowebow…”

Right – after many years of playing expensive-looking hollow-body Gibsons, it’s the Lowebow cigar-box guitars that Black River Bluesman is mainly associated with these days. From a standard-issue Lowebow acquired on a whim a couple of years ago he soon graduated to a double-neck baritone model, still the only one of its kind.

Double Headed Trouble

“There’s only one like his – the second one has the necks reversed. It’s both Johnny Lowebow models in one, the Bass/Baritone and the Personal Lyre with Underslide,” says the American luthier and musician Johnny Lowebow. “I drove Jukka down the Mississippi from St. Paul to Memphis. We stopped at Sturgeon Bay to stay at The Holiday Motel with Pat MacDonald and recorded at Makin’ Sausage Music [studios]. I think we’re lost brothers. Must be related through Viking raiders on Scottish shores!”

Be that as it may, Black River Bluesman’s new weapon of choice can be heard on his latest and greatest album “Double Headed Trouble”, recorded as a duo with multi-instrumentalist Andy “Bad Mood” Hudson on drums and backing vocals and released on December 17th, 2010 on Jukka’s own Gecko Yell label. Incidentally, Mr. Bad Mood hails from a place just slightly down the road from Jukka’s called Pohja – The Bottom.

“I’d done three albums with a traditional quartet line-up and had come to the end of that road. I got my first Lowebow at exactly the right moment and started using it for solo gigs, but when [former Black River Bluesman & The Croaking Lizard drummer] Andy rejoined me, a duo seemed like the perfect solution,” Juhola muses. “Then Johnny Lowebow, the Mad Scientist of Memphis, built a double-neck stereo baritone to my specifications – on that, I can play guitar and bass simultaneously and run it through two different amps. And as usual, we recorded the new album in a single day with none of that post-production fiddling.”

Bangkok To Haapsalu

For the album sleeve, the duo decided to use their stageplot which the International Conspiracy of Sound Engineers is in the habit of losing. Of the nine tracks, two had appeared previously on Jukka’s earlier CD’s and only ended up being re-arranged and re-recorded at the very last moment, when two of the tracks originally meant for “Double Headed Trouble” were dumped in the studio. One of these recycled “oldies”, “Out In The Woods”, had never been attempted by the duo, but once Black River Bluesman managed to come up with yet another weird tuning, it was nailed in a single take.

“If Black Sabbath were blues artists, this is probably what they would sound like, especially if you throw a little Jim Morrison and Tom Waits into the mixture and stir occasionally with a little bit of Punk,” opines John Vermilyea of the Canadian Blues Underground Network webzine. “With ”Double Headed Trouble”, Juhola and Hudson have managed to take the blues right to the edge and in doing so they have managed to also bring us a lot closer to it’s raw origin. They managed to do this by taking the old style Mississippi Delta Blues and basically tearing it a new one, giving us something fresh and new, with the essence and respect for the old and pure.”

The album was launched with a string of gigs in Bangkok in early 2011 and the band’s August tour of Estonia included appearances at the country’s two blues festivals, Pärnu Bluusipäevad in Pärnu and Augustibluus in Haapsalu. At the latter, the duo spent hours signing autographs after the show, having just broken all sales records in the 18-year history of the festival advertised as “the biggest bluesfest in the Baltics.”

Nicest Mean Man I Know

“I think we have played more abroad than we have in Finland and we mean to keep it that way. There’s a lot of interest in alt.blues in Italy, we have done several tours there, gotten good publicity and serious airplay, so it would make sense to go back for more,” says Juhola, busy covering a Superfreak song for an upcoming compilation on the Italian Lepers label. “Alternatively, we might be returning to Nepal where we played the Himalayan Blues Festival in 2007 or to the US where I toured solo in 2009.”

Before “Double Headed Trouble” (2010), Black River Bluesman has released three albums, all available on Gecko Yell: “Rat Bone” (2008) with The Croaking Lizard and “Ants In My Kitchen” (2005) and “Not A Dog-Gone Thing” (2003) with The Cockroach Combo. I’d also recommend tracking down the super-rare 2006 EP “Cardboard and Plastic” that features an earlier line-up of The Croaking Lizard with the celebrated singer-songwriter and fellow Black River resident Sami Kukka on drums.

What else? Among other things, Jukka Juhola runs a successful business growing plants of the non-smokable variety. His wife Katja Juhola is an acclaimed artist, who has also done a series of paintings of the blues stars of yore. Jukka’s English-born brother-in-law L.R.Phoenix is another fixture on the Finnish blues scene, playing his hypnotic North Karelian Lake Country Blues with a pen knife for a slide on a four-string electric. Over to Johnny Lowebow: ”That Black River Bluesman is the nicest mean man I know! He will not go to strangers’ dinner parties or share hotel rooms. Mean man. Really, he’s not mean at all, just plays mean blues!”

Amen to that.

ANDRES ROOTS

http://www.bluesman.fi